617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

a partir de l'1 de JULIOL DEL 2021

Noves normatives fiscals per al comerç electrònic

Gestoria i Assessoria FISCAL

ASSESSORAMENT TRIBUTARI FISCAL

Modificacions e-commerce

Vendes a cada país de dins de la Unió Europea a consumidors finals

La constant revolució tecnològica en el camp del comerç electrònic, també conegut com a e-commerce, està propiciant que es vagin configurant noves normatives fiscals amb la finalitat que totes les activitats dutes a terme a través d’aquests canals tributin correctament. En aquesta ocasió, parlarem de les novetats que s’introduiran el 2021 referents al comerç electrònic i les vendes a distància de mercaderies que poden afectar-nos si realitzem vendes de béns i serveis a consumidors finals a través de canals electrònics.

Detalls

Desaparició dels llindars existents

Desaparició dels llindars existents amb cadascú dels països individualment, que obligaven a donar-se d’alta al país on es troben els consumidors finals si es superaven els límits establerts per aquest. En el seu lloc, s’estableix un llindar únic de 10.000 euros per a tots els productes i tots els països en les vendes dutes a terme a través del comerç electrònic, de manera que si es supera aquest llindar, serà obligatori tributar al país de destí.

Dues opcions per a tributar, o l’empresa es dona d’alta al país corresponent, o bé, la novetat per a 2021, l’empresa tributa al país de destí a través de la nova finestreta única OSS (One Stop Shop, IOSS, si s’utilitza des de fora de la Unió Europea), que s’utilitza en el propi país on l’empresa té la seva seu.

No obstant això, si no es superen els 10.000 euros sumant els imports facturats en lliuraments realitzats a tots els països de la Unió Europea, la tributació serà a l’origen. Opcionalment es pot tributar al destí si es prefereix.

El sistema OSS (One Stop Shop)

És una ampliació del sistema MOSS (Mini One-Stop Shop), sistema que es venia utilitzant per a les transaccions de comerç electrònic relatius a serveis electrònics de telecomunicacions, de radiodifusió i televisió o electrònics, aquest sistema s’utilitzava per a liquidar l’IVA d’aquesta mena de serveis.

La introducció del nou sistema OSS permet poder liquidar l’IVA de tota mena de béns, no sols els inclosos en el MOSS. Aquest sistema l’utilitzaran les empreses que realitzin comerç electrònic per a poder liquidar l’IVA als països de destí de les mercaderies venudes a consumidors finals, quan aquestes hagin superat el llindar únic de 10.000 euros per a tributar a l’origen, permetent utilitzar-ho des del país origen on es té la seu, sense necessitat de fer cap tràmit al país de destí, liquidant el tipus d’IVA del país destinatari.

Ús de plataformes electròniques

Quan es venen productes a consumidors finals, sorgeixen noves responsabilitats per a aquestes interfícies, sent elles en determinats suposats els subjectes passius que han de liquidar l’IVA. Indiquem a continuació exemples de situacions en les quals podem trobar-nos:

Proveïdor espanyol que embeni dins del Territori d'Aplicació de l'IVA

Si som un proveïdor espanyol que realitza comerç electrònic venent a través d’una interfície electrònica, en el cas que el consumidor final es trobi dins del TAI (Territori d’Aplicació de l’IVA), el proveïdor espanyol és el subjecte passiu, és l’encarregat de liquidar l’IVA.

Proveïdor espanyol que embeni fora del Territori d'Aplicació de l'IVA

Si som un proveïdor espanyol que embeni utilitzant una interfície electrònica, en el cas que el consumidor final es trobi fora del TAI, la plataforma (interfície electrònica) és la que haurà de gestionar la liquidació de l’IVA corresponent.

Empresa fora de la Unió Europea que embeni amb interfície dins de la UE

De la mateixa manera, quan una empresa de fora de la Unió Europea utilitza una interfície de la Unió Europea per a vendre els seus béns, el subjecte passiu és la interfície, que serà qui haurà de gestionar l’IVA.

Empresa fora de la Unió Europea que embeni directament dins de la UE

D’altra banda, quan una empresa de fora de la Unió Europea sigui la que directament vengui béns a consumidors finals situats dins de la Unió Europea, serà ella la responsable de liquidar l’IVA al país destinatari, podrà fer-lo donant-se d’alta en un dels països on actuï, i utilitzant també la plataforma IOSS.
Els exemples anteriors són quatre casos molt bàsics que poden trobar-se les empreses en les seves activitats de comerç electrònic, hi ha múltiples situacions a les quals haurà de parar-se esment per a tributar correctament als països corresponents (per exemple en casos en els quals els béns ja es troben en el TAI però l’empresari és extracomunitari, lliuraments triangulars… i altres alternatives que provoquen que hagi d’estudiar-se cada situació abans de dur a terme les actuacions corresponents).

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.