617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

Compliance empresarial

Responsabilitat penal dels administradors

Gestoria i Assessoria Mercantil

Per a un bon desenvolupament del vostre negoci

Plans de prevenció

Responsabilitat penal de les persones jurídiques

El compliance és un terme que neix degut a la necessitat de sotmetre els administradors de les societats a un control i verificació del compliment de les normatives, ja que aquestes normatives de vegades resulten complexes d’entendre i acatar. Ens referim a les normes introduïdes per la Ley Orgánica 5/2010 que va introduir al Codi Penal (art.31 bis) la responsabilitat penal de les persones jurídiques, que va ser modificada, a partir de l’1 de juliol de 2015, per la LO 1/2015 amb la finalitat d’aclarir aquest règim i delimitar adequadament el contingut del «degut control», el trencament del qual permet fonamentar la responsabilitat penal.

Responsabilitat administradors

La responsabilitat que els administradors estiguin sotmesos a aquest control recau sobre ells mateixos, ja que en cas de no complir amb les actuacions necessàries que garanteixin la protecció de la seva responsabilitat, quan es produeixin infraccions per part de qualsevol òrgan de l’empresa (empleats, directius , tercers) qui respondrà personalment serà el propi administrador, tant a nivell penal com econòmic.

Definir actuacions

El compliance es podria definir com les actuacions que s’han de dur a terme a totes les empreses per tal que els administradors estiguin protegits a nivell legal i econòmic per les possibles infraccions que es puguin produir a l’empresa. Per dur-se a terme s’estableixen una sèrie de polítiques i protocols de control a les empreses que serveixen no només per evitar infraccions, sinó per en el cas que es produeixin aquestes, lliurar l’administrador de respondre-hi personalment.

La funció d’exercir el compliance la duen a terme un nou grup de professionals coneguts com a compliance officers, figura sorgida a partir de l’entrada en vigor de la nova normativa, a més de les assessories mercantils, fiscals i jurídiques.

El conjunt de mesuresiactuacions que porten als organismes que s’encarreguen del compliance en empreses comprèn diverses actuacions que es detallen a continuació:

Identificació

Consisteix a analitzar els possibles riscos a què pot estar sotmesos cada empresa en funció del seu sector de treball, per exemple, no tindran els mateixos riscos una empresa que es dediqui a l’alimentació (infraccions per delictes alimentaris), que una empresa que es dediqueu a comercialitzar material d’oficina. Tot i el sector en què estigui ubicada l’empresa, hi ha molts riscos que són comuns a totes elles, com ara una inadequada gestió fiscal, conflictes laborals, infraccions per no tenir determinades llicències… Per avaluar els riscos de les empreses cal seguir-ne una sèrie de criteris de valoració que concretin aspectes com la probabilitat que es produeixin, l’impacte econòmic que podrien generar, l’àrea de l’empresa afectada en cada cas,…

Prevenció

A cadascun dels possibles riscos se li assignaran les mesures corresponents perquè no es produeixin, aquestes mesures seran el fet que faci que es protegeixi l’administrador.

Control de les mesures interposades

Les mesures de control a què seran sotmesos els possibles riscos també s’han de revisar i donar-ne part a la direcció de l’empresa perquè efectuï les correccions necessàries que permetin que el model de control sigui efectiu.

Tot i el conjunt de mesures de control implantades per l’empresa, és possible que en algun moment sorgeixin problemes que generin un perjudici legal o econòmic per a l’empresa, l’establiment de les mesures de control compliance farà que els administradors no hagin de respondre a nivell penal ni econòmic per haver exercit les mesures de control necessàries que la llei estableix com a necessàries.

A ÁGORA Sistemes us elaborem el vostre pla de control de compliance, us assessorem sobre les mesures que han de prendre per estar degudament protegits i de les actuacions que han de realitzar en cada moment, des del tracte amb clients i proveïdors, fins a polítiques que ha de complir el personal empresa.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.