617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

Model 720 d'Hisenda i Criptomonedes

Declaració criptomonedes i béns i drets a l'estranger

Gestoria i Assessoria FISCAL

ASSESSORAMENT TRIBUTARI FISCAL

MODEL 720

Declarar les criptomonedes a l’estranger continuarà sent obligatori

En virtud de la STJUE 27/01/2022, en la qual es declara que Espanya ha incomplert les obligacions que li incumbeixen en virtut del principi de lliure circulació de capitals, en establir diferent tracte entre residents a Espanya en funció del lloc de localització dels seus actius.

Detalls

Sentencia Tribunal de Justícia de la Unió Europea

Dijous passat 27 de gener de 2022 es va dictar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sobre la regulació espanyola referent a l’obligació de declarar, amb caràcter informatiu, els béns i drets a l’estranger.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que la regulació espanyola és contrària a Dret de la Unió.

Espanya ha incomplert les obligacions que li incumbeixen en virtut del principi de lliure circulació de capitals, en establir diferent tracte entre residents a Espanya en funció del lloc de localització dels seus actius.

Es declaren contràries a Dret les sancions del 150% per ser desproporcionades, no graduables i que s’acumula a les de quantia fixa.

Sancions

Això podia donar lloc al fet que les multes fossin fins i tot superiors al valor dels propis béns. Ara les multes tornen a regular-se pel règim general de la LLei General Tributària, que van dels 150 als 250 euros.

prescripció

Ara Hisenda elimina la imprescriptibilitat i els possibles delictes tindran un límit de quatre anys, com és habitual amb els diferents deutes tributaris.

Adeu a les sancions gairebé milionàries. Un dels punts més conflictius del Model 720 mantingut fins ara eren les multes per no declarar correctament els béns a l’estranger. S’establia fins a 5.000 euros per dada no declarada o declarat incorrectament, al que s’afegia un 150% addicional sobre aquests impostos.

Al cap de 4 anys prescriuen els deutes. Una de les diferències del Model 720 i la declaració de béns a l’estranger era que els possibles deutes no prescrivien. És a dir, si no havíem declarat un compte amb criptomonedes (habitualment a partir de 50.000 euros) posem en 2015, aquest fet continuava sent sancionable malgrat que haguessin passat més de quatre anys. Hisenda podia perseguir-nos encara que haguessin passat molts anys, alguna cosa que només ocorre amb els delictes més greus i un punt que el TJUE va declarar il·legal.

Es manté l’obligatorietat d’informar. Ocultar béns a l’estranger tindrà menys sanció i prescriurà al cap de quatre anys, però declarar béns com les criptomonedes continuarà sent obligatori. Així es contempla en la nova Llei contra el Frau. Encara queda per veure si aquest Model 720 suavitzat es manté per a les següents declaracions o s’aposta per un Model 721 amb algun afegit.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.