617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

a partir de l'1 de gener de 2022

Així és la reforma de les pensions

Gestoria i Assessoria FISCAL

ASSESSORAMENT TRIBUTARI FISCAL

Nova normativa

Reforma del sistema de càlcul per a la pensió

El BOE del 17 de març de 2023 recull un decret llei que reforma el sistema de pensions. La norma, molt complexa, té punts que entren en vigor, uns altres a l’abril, al maig, en 2024, en 2025 i en 2026, segons el cas.

Una de les novetats que ha incorporat aquesta llei, és que les pensions contributives es revaloritzaran al començament de cada any d’acord amb la inflació mitjana registrada en l’exercici anterior.

Detalls

Sentencia Tribunal de Justícia de la Unió Europea

La principal mesura és la reforma del sistema de càlcul per a la pensió. Encara que s’ha anunciat durant els últims dies, el text final -el que val- conté alguns matisos. Des de l’1 de gener de 2026 i fins a 2044, inclòs, el sistema de càlcul per a les noves pensions serà dual: coexistiran l’actual, calculat sobre el cotitzat en els últims 25 anys, però que des de 2041 pujarà sis mesos per any; i el nou model, que implica calcular els millors 27 anys cotitzats dels últims 29.

La Seguretat Social triarà quin dels dos és més beneficiós per al nou pensionista.

A partir de 2044, any d’implantació definitiva del nou sistema, ja no hi haurà possibilitat d’elecció i s’utilitzarà per a tots la fórmula dels 27 anys amb major cotització dels 29 últims. Els mesos no cotitzats d’aquests 29 anys es comptabilitzaran fins a 48 amb la base mínima i la resta al 50% d’aquesta base per regla general.

Jubilació activa

Una altra de les principals novetats que incorpora aquesta llei, fa referència a la jubilació activa la qual a partir de l’1 de gener de 2022 no es pot sol·licitar en el moment de complir l’edat ordinària de jubilació que en cada cas correspongui, sinó que l’accés a la pensió haurà d’haver tingut lloc almenys un any després d’haver complert l’edat que, en cada cas, resulti d’aplicació.

Jubilació anticipada

Una altra de les novetats que ha incorporat aquesta llei fa referència als coeficients reductors que s’apliquen en les jubilacions anticipades tant voluntària com involuntària. S’apliquen uns coeficients reductors s’apliquen per mesos que li faltin a la persona per a arribar a la seva edat ordinària de jubilació.

Jubilació anticipada voluntària

Requisits d’accés:

  • Es pot anticipar com a màxim 2 anys a l’edat de jubilació ordinària que en cada cas correspongui.
  • Acreditar un període mínim de cotizació de 35 anys.
  • Almenys 2 anys cotitzats hauran d’estar compresos en els 15 anys immediatament anteriors al moment de causar el dret a la pensió.
  • Estar en situació d’alta o assimilada a l’alta.

Els coeficients reductors per a la jubilació anticipada voluntària són els següents a partir de l’1 de gener de 2022 són:

Llista de coeficients reductors

Les persones que sol·licitin una jubilació anticipada sofriran una penalització sobre la pensió mensual que pot anar: des d’una reducció del 2,81% i fins al 21%, sempre que fos una jubilació anticipada voluntària.

Jubilació anticipada involuntària

Requisits d’accés:

  • Es pot anticipar com a màxim 4 anys a l’edat de jubilació ordinària que en cada cas correspongui.
  • Acreditar un període mínim de cotizació de 33 anys.
  • Almenys 2 anys cotitzats hauran d’estar compresos en els 15 anys immediatament anteriors al moment de causar el dret a la pensió.
  • Estar en situació d’alta o assimilada a l’alta.
  • Estar inscrit com a demandant d’ocupació durant almenys 6 mesos immediatament anteriors a la data de sol·licitud de la jubilació.

Els coeficients reductors per a la jubilació anticipada involuntària són els següents:

Jubilació anticipada derivada del cessament no voluntari en el treball

Ofereix la possibilitat de jubilar-se fins a quatre anys abans de l’edat ordinària de jubilació. Per a accedir a ella, la Seguretat Social exigeix que aquesta es produeixi de manera involuntària, és a dir, aliena a la voluntat del treballador.

Jubilació demorada

Pel que respecta a la jubilació demorada, amb la normativa anterior s’aplicava un 4% addicional sobre l’import de la base reguladora i per any complet de demora des de l’edat ordinària de jubilació que en cada cas correspongui i fins al dia del fet causant de la pensió que es percebia mensualment. A partir de l’1 de gener de 2022, aquest 4% addicional es pot continuar percebent mensualment, però la novetat és que es pot percebre una quantitat a tant alçat en funció de la quantia de la pensió i de la carrera de cotizació o bé com una combinació d’ambdues.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.