617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

Economia virtual

L'auge de la moneda electrònica

Gestoria i Assessoria en Intermediació Financera

Negociem condicions en finançament

Inicis

Mètode d’inversió especulativa

Bitcoin és una moneda electrònica que va ser concebuda el 2008 per una entitat coneguda sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto, la identitat concreta del qual es desconeix. Satoshi va treballar al codi font de l’aplicació de referència juntament amb altres desenvolupadors voluntaris fins al desembre del 2010, moment en què va decidir concloure la seva activitat pública.

La seva unitat de compte tradicional s’anomena bitcoin i es classifica com a moneda digital. Serveix per comptabilitzar i transferir valor, i cada bitcoin es compon de 100 milions de satoshis, que és la unitat de compte mínim.

Encara que la gran majoria dusuaris les utilitzen com a mètode dinversió (o especulació), i no com un mitjà digital dintercanvi.

Com tributa a l’IRPF el Bitcoin i les criptomonedes?

La majoria de les persones pretenen obtenir guanys de les operacions de compra venda d’aquesta moneda electrònica i el resultat és que hauran de tributar per guanys patrimonials la seva declaració de l’IRPF i els tipus impositius seran del 19% al 26%

Tributària per IVA les operacions a Bitcoins o en criptomonedes?

Totes les operacions de compra de bitcoins estaran exemptes d’IVA, en considerar-se un mitjà de pagament s’equiparen a comptes bancaris en monedes diferents. Així ho defineix la sentència STJUE de 22 d’octubre del 2015, en admetre el bitcoin com un mitjà de pagament.

El model 720

Declaració sobre béns i drets a l’estranger

És una obligació tributària de caràcter informatiu que té com a objectiu la declaració de la informació respecte de béns i drets de contingut econòmic ubicats o gestionats a lestranger.

El termini de presentació del model 720 és de l’1 de gener al 31 de març.

La manca de presentació del model 720 comporta la imposició de sancions.

  • Presentació en període voluntari però incomplet, inexacte o dades falses.
  • Sanció de 100€ per dada amb un límit de 1.500€.
  • La presentació com a conseqüència d’un requeriment de l’AEAT.
  • Sanció de 5.000€ per dada amb un mínim de 10.000€.
  • Sanció del 150% sobre increments de patrimoni no justificats.

T'interessa

Novetats model 720 criptomonedes

Recentment, el Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal,

És literalment la Declaració informativa sobre béns i drets situats a l’estranger.

En cas de superar en algun dels tres grups de béns a lestranger anteriorment indicats (comptes, valors, béns immobles) els 50.000€ (al canvi) caldrà presentar la declaració per a la totalitat de béns del grup en qüestió.

Entenent-se per «estranger» tot allò que no sigui Espanya i per «béns i drets» els que formen part d’aquests tres grups:

Els comptes a entitats financeres situades a l’estranger.

Els valors, drets, assegurances i rendes dipositats, gestionats o obtinguts a l’estranger

Els béns immobles i els drets sobre béns immobles situats a l’estranger.

Pla Anual de Control Tributari i Duaner

La Direcció General de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, en la Resolució de 19 de gener de 2021, va aprovar les directrius del Pla Anual de Control Tributari i Duaner.

En concret, les actuacions a realitzar en relació amb la moneda electrònica són les següents:

a) Obtenció d’informació procedent de diverses fonts sobre les operacions realitzades amb criptomonedes. Se’n preveu la incorporació al model de béns i drets a l’exterior, així com l’establiment d’una obligació informativa autònoma sobre criptomonedes.

b) Sistematització i anàlisi de la informació obtinguda, a efectes de facilitar les actuacions de control de la tributació correcta de les operacions realitzades i l’origen dels fons utilitzats en l’adquisició de les criptomonedes.

c) Potenciar la cooperació internacional i la participació en fòrums internacionals per obtenir informació sobre les operacions amb criptomonedes i altres actius virtuals.

No és il·legal tenir inversions a l’estranger. Sigui el país que sigui (inclòs Panamà). Sí que és il·legal no declarar els beneficis obtinguts amb aquestes inversions. I també és il·legal no declarar-ne la possessió (si es compleixen certs requisits) mitjançant el Model 720. Però, el fet que tinguis comptes i/o inversions fora d’Espanya, no et converteix en un delinqüent.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.