617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

Gestió de l'IVA

Nou sistema basat en el subministrament immediat d'informació

GESTORIA I ASSESSORIA FISCAL

Assessorament tributari fiscal

Subministrament immediat d’informació (SII)

L´Agència Tributària implanta un nou sistema de gestió de l´IVA

Els contribuents obligats al subministrament immediat d’informació (i aquells que voluntàriament decideixin utilitzar-lo) han d’enviar el detall dels registres de facturació en un termini de quatre dies a través de la seu electrònica de l’Agència Tributària. Això no obstant, durant el primer semestre de vigència del sistema els contribuents tindran un termini extraordinari d’enviament de la informació que serà de vuit dies (en el còmput d’ambdós terminis s’exclouen dissabtes, diumenges i festius nacionals).

Podran presentar i ingressar les seves autoliquidacions periòdiques de l’IVA deu dies més tard del que és habitual.

A través de la Seu electrònica de l’AEAT

El vigent sistema de gestió de l’IVA funciona, amb les adaptacions necessàries, des de fa més de 30 anys. Tot i això, la situació tecnològica actual permet la implementació d’un nou sistema de Subministrament Immediat d’Informació (SII) de l’IVA en aquest moment, millorant així el control tributari i l’assistència al contribuent en el compliment de les seves obligacions.

Deixaran de tenir l’obligació de presentar els models 347 (operacions amb terceres persones), 340 (llibres registre) i 390 (resum anual de l’IVA).

Els contribuents podran contrastar la informació dels seus Llibres Registre amb la informació subministrada pels seus clients i proveïdors sempre que estiguin també inclosos al sistema.

Amb les modificacions recents introduïdes en el Reglament de l’IVA s’instaura aquest nou sistema de gestió de l’impost sobre el valor afegit basat en la porta dels llibres Registre de l’impost a través de la Seu electrònica de l’AEAT mitjançant el subministrament gairebé immediat dels registres de facturació.

El Subministrament Immediat d’Informació suposa una millora substancial en la relació de comunicació entre l’Administració i el contribuent, ja que permetrà tenir una relació bidireccional, automatitzada i instantània. Alhora es configura com una nova eina, tant d’assistència al contribuent, com de millora i eficiència en el control tributari.

Grups d’IVA

Subjectes passius inclosos al nou sistema

El col·lectiu que serà inclòs obligatòriament al Subministrament Immediat d’Informació està integrat per tots aquells subjectes passius l’obligació dels quals d’autoliquidar l’Impost sobre el Valor Afegit sigui mensual.

Grups

Grans Empreses (facturació superior a 6 milions d’€), Grups d’IVA i els inscrits al REDEME (Registre de Devolució Mensual de l’IVA).
c

Requisits

En el supòsit de factures simplificades, emeses o rebudes, es poden agrupar, sempre que compleixin determinats requisits, i enviar els registres de facturació del seient resum corresponent.

Llibres Registre de l'IVA

El Subministrament Immediat d’Informació consisteix, bàsicament, en el subministrament electrònic dels registres de facturació, integrants dels Llibres Registre de l’IVA. Per fer-ho, s’han de remetre a l’AEAT els detalls sobre la facturació per via electrònica (mitjançant serveis web basats en l’intercanvi de missatges XML, o si escau, mitjançant la utilització d’un formulari web), amb la informació dels quals s’aniran configurant, pràcticament en temps real, els diferents Llibres Registre. Però no es tracta de remetre les factures concretes dels contribuents.

Aquest col·lectiu compta actualment amb sistemes desenvolupats de programari que es troben en disposició d’adaptar per complir l’enviament dels registres de facturació en un termini de quatre dies (exclosos dissabtes, diumenges i festius nacionals).

Durant el segon semestre del 2017, els contribuents tindran un termini extraordinari d’enviament de la informació que serà de vuit dies (exclosos dissabtes, diumenges i festius nacionals).

De manera addicional qualsevol altre subjecte passiu que així ho volgués pot optar per la seva aplicació. Aquesta opció implicarà que la seva obligació d’autoliquidació serà mensual i que a més haurà de romandre al sistema almenys durant l’any natural per al qual s’exercita l’opció. L’opció per l’aplicació del SII s’ha de fer durant el mes de novembre anterior a l’inici de l’any natural en què hagi de tenir efecte. L’opció per a l’exercici 2017 s’haurà de fer durant el mes de juny d’aquest any.

Es tracta d´un nou sistema que incidirà sobre uns 63.000 contribuents que representen aproximadament el 80 per 100 del total de la facturació empresarial del país.

Avantatges del sistema

  • Es disposarà d’informació de qualitat en un interval de temps suficientment curt per agilitzar el sistema de gestió de l’IVA.
  • Obtenció de “Dades Fiscals”, ja que el contribuent disposarà a la Seu electrònica de l’AEAT d’un Llibre Registre “declarat” i un altre “contrastat” amb la informació de contrast procedent de tercers que pertanyin al col·lectiu d’aquest sistema o de la base dades de l’AEAT.
  • Els contribuents poden contrastar aquesta informació abans de la finalització del termini de presentació de la declaració mensual d’IVA.
  • El contribuent tindrà la possibilitat de corregir els errors comesos en les trameses sense necessitat de ser requerit per l’AEAT.
  • Disminució dels requeriments d’informació per part de l’AEAT, ja que molts dels requeriments actuals tenen per objecte sol·licitar els Llibres registre, les factures o dades contingudes per comprovar determinades operacions.
  • Modernitza i estandarditza la manera de portar els tradicionals Llibres Registre d’IVA.
  • Reducció de les obligacions formals, suprimint l’obligació de presentació dels models 347, 340 i 390.
  • Reducció dels terminis de realització de les devolucions, en disposar l’AEAT de la informació en temps gairebé real i de més detall sobre les operacions.
  • Els contribuents inclosos en el nou sistema veuran ampliats en 10 dies els terminis de presentació i ingrés de les autoliquidacions periòdiques del d’IVA.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.