617 41 95 95 agora@agorasistemes.es

La Llei Orgànica 5/2010

Responsabilitat Penal de les Persones Jurídiques

Gestoria i Assessoria Mercantil

Per a un bon desenvolupament del vostre negoci

Codi Penal

L’eficàcia dels plans de compliance

El compliance és un terme que neix degut a la necessitat de sotmetre els administradors de les societats a un control i verificació del compliment de les normatives, ja que aquestes normatives de vegades resulten complexes d’entendre i acatar. Circular 1/2016, sobre la responsabilitat penal de les persones jurídiques conforme a la reforma del codi penal efectuada per Llei Orgànica 1/2015, en què s’imparteixen instruccions als fiscals per valorar l’eficàcia dels plans de compliance o de compliment normatiu a les empreses (models d’organització i control).

La Llei Orgànica 5/2010 va introduir al Codi Penal (art.31 bis)

La responsabilitat penal de les persones jurídiques. L’article esmentat va ser modificat, a partir de l’1 de juliol de 2015, per la LO 1/2015 amb la finalitat d’aclarir aquest règim i delimitar adequadament el contingut del «degut control», el trencament del qual permet fonamentar la responsabilitat penal.

  • Art.33.7 (penes aplicables a les persones jurídiques).
  • Art.50.3 i 4 (extensió i quota diària de la pena de multa).
  • Art.53.5 (possibilitat de pagament fraccionat).
  • Art.52.4 (multes substitutives de la multa proporcional, quan no sigui possible el càlcul daquesta).
  • Art.66 bis (determinació de la pena aplicable), la regla 2a del qual ha estat modificada per LO 1/2015.
  • Art.116.3 (responsabilitat civil).
  • Art.130.2 (supòsits de transformació i fusió de societats).

Posteriorment, la Fiscalia General de l’Estat ha publicat la Circular 1/2016, sobre la responsabilitat penal de les persones jurídiques conforme a la reforma del codi penal efectuada per Llei Orgànica 1/2015, en què s’imparteixen instruccions als fiscals per valorar l’eficàcia dels plans de compliance o de compliment normatiu a les empreses (models d’organització i control), que després de la reforma es configuren com una eximent de la responsabilitat penal de les persones jurídiques, quan es compleixin determinades condicions.

La Llei estableix una especialitat per a les persones jurídiques de petites dimensions, en el sentit que les funcions de l’oficial de compliment normatiu les exerceixi directament l’òrgan d’administració.

Estem en contacte

Horari

De dilluns a divendres de 8am a 17pm.